Szijjártó: Minden magyar felelős minden magyarért

Képgaléria

Szijjártó: Minden magyar felelős minden magyarért

Erdélybe, Felvidékre, a Vajdaságba, Szlavóniába és Muravidékre összesen 710 ezer maszkot, 32 ezer védőruhát és 200 ezer kesztyűt küldött a magyar kormány a múlt hét végéig - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

A tárcavezető a magyar parlament húsvét utáni plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközbeszerzésről tartott beszámolót.

Az eszközbehozatal folyamatos, a Kína és Magyarország közötti légi híd megállás nélkül üzemel - mondta a tárcavezető. Kifejtette: az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgéppel összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha - kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik -, 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra.

Azt is elmondta: Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 milió 305 ezer tesztre, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át.

Tájékoztatott arról is, hogy Magyarország segítséget nyújtot "maszkok és védőruhák tekintetében Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak a felelős szomszédságpolitikánk jegyében". Kiemelte: szoros összefüggés van az egészségügyi helyzet alakulásában Közép-Európában, "minél jobban állják a küzdelmet szomszédaink, mi is annál jobb helyzetbe tudunk kerülni." A magyar kormány segített Olaszországnak is 100 ezer maszkkal és 5 ezer védőruhával.

Szijjártó szerint "a határon túli területeken, ahol magyarok élnek, szintén komoly kihívásokkal kell szembenézniük az eszközökkel történő ellátottság tekintetében". A külügyminiszter elmondta: minden határon túli közösség megkereste ez ügyben a magyar kormányt, s mivel "minden magyar felelős minden magyarért", Magyarország az elmúlt hétvégén el is indította a szállítmányokat, amelyek Kárpátalja kivételével már mindenhova meg is érkeztek.

"Összességében Erdélybe, Felvidékre, a Vajdaságba, Szlavóniába, és Muravidékre összesen 710 ezer maszkkal, 32 ezer védőruhával, 200 ezer kesztyűvel segítettük az ott működő kórházak és ott dolgozó orvosok munkáját, hogy a határon túli közösségek is biztonságban legyenek" - közölte Szijjártó.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az eszéki Klinikai Kórház Központba pénteken érkezett meg a budapesti segélyszállítmány. A magyar kormány a többi között 10 ezer maszkot, 10 ezer kesztyűt, ezer tesztet, ezer védőruhát és sapkát, félezer védőszemüveget, félezer arcvédő plexit, ezer védőlábbelit és fertőtlenítőszert küldött segítségül az új koronavírus okozta járvány elleni harchoz a szlavóniai megyeszékhelyre. A donációt Gárdos Béla konzul, Magyarország Eszéki Főkonzulátusának vezetője és Jankovics Róbert, a horvát parlament magyar kisebbséget képviselő tagja adta át.

(2020. április 14.)

https://web.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/3015975618461842/

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/u-kbc-stigla-donacija-iz-maarske/227157/


04.05.2020.